Kepala Aliran /Pendekar Utama van Pamor Badai benoemt zijn opvolgers

Zaterdag 4 juli 2020 in de Schakel in Diemen heeft de huidige Kepala Aliran en Pendekar Utama van Perguran Pencak Silat Pamor Badai, Raden Panji Setiosoeprapto (beter bekend als oom Dave bij zijn leerlingen) zijn positie overgedragen aan zijn opvolgers Marlon Tsie en Johann Ticoalu. Marlon en Johann zijn de hoofdinstructeurs van Pencak Silat Pamor Badai en waren reeds verantwoordelijk voor de trainingen.

Oom Dave werd in 1941 door zijn ooms Raden Widikdo en Raden Panji Bentung aangewezen als erfgenaam van de pencak silat-stijl van zijn familie, genaamd Pamor. Hij migreerde later naar Nederland en in 1964 gaf hij af en toe les in pencak silat, hiermee was hij de eerste in zijn familie die de Pamor-stijl buiten de familiekring verspreidde. Uiteindelijk is hij in 1973 officieel begonnen met het lesgeven in pencak silat in Diemen en richtte hij in 1989 de pencak silat vereniging Pamor Badai op. Daarnaast werd hij in 1969 door de IPSI en in 1993 door de Persilat erkend als Pendekar.

Overdrachtsceremonie

Op 4 juli 2020 begon voor pencak silat Pamor Badai een nieuw hoofdstuk in haar geschiedenis. Oom Dave benoemde als Kepala Aliran en Pendekar Utama van Pencak Silat Pamor Badai zijn opvolgers. Dit gebeurde middels een traditionele Indonesische ceremonie waarin oom Dave zijn positie als Kepala Aliran en Pendekar Utama overdroeg aan Marlon Tsie en Johann Ticoalu. Hiermee zijn zij vanaf nu verantwoordelijk voor Pencak Silat Pamor Badai en is hun belangrijkste taak het preserveren, beschermen en verder ontwikkelen van Pencak Silat Pamor Badai. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Pamor-stijl dat de stijl wordt geleid door personen buiten de familie.

De overdrachtsceremonie bestond uit de ondertekening van een akte van overdracht en opvolging door oom Dave, Marlon, Johann en de getuigen Wim Keyner, voorzitter van Pencak Silat Pamor Badai en Olivier Blancquaert, voorzitter van de NPSF. De derde getuige Don Kessing, Kepala Aliran van Perguruan Pencak Silat Manyang en lid van de Dewan Sesepuh zal in verband met Corona op een later tijdstip tekenen. Hierna volgde een ceremoniële en symbolische overdracht van een sarong, zakje rijst en een kris van oom Dave aan Marlon en Johann, waarna hij hen zijn zegen gaf. Met de benoeming van zijn opvolgers wil oom Dave de continuïteit van pencak silat Pamor Badai waarborgen en haar veiligstellen voor toekomstige generaties.

Erelid NPSF

Na de overdrachtsceremonie ontving oom Dave uit handen van Olivier Blancquaert (voorzitter NPSF) het erelidmaatschap van de NPSF. Deze eer ontving hij voor zijn bijdrage en toewijding aan de ontwikkeling van de pencak silat in Nederland.

Ondanks COVID-19 toch veel geïnteresseerden bij overdracht

Door COVID-19 kon de ceremonie slechts door een klein aantal personen worden bijgewoond. Echter doordat het gebeuren via een online meeting te volgen was konden alle geïnteresseerden de ceremonie volgen. In de online meeting waren dan ook naast Nederlandse leden van Pamor Badai, PSN Badai-leden uit Indonesië en Pamor Badai-leden uit Suriname, Spanje en Australië aanwezig.

Foto’s van het evenement kun je hier vinden.